Adressändring

Låt posten följa med till ditt tillfälliga boende

Provbo: Viktor flyttade in hos flickvännen

När andrahandskontraktet gick ut var det naturligt att Viktor skulle flytta in hos sin flickvän. Fem år senare, och ytterligare två lägenheter tillsammans, har de skapat sitt gemensamma hem.

Viktor, 33 år, och Filippa, 32 år, hade 2014 varit tillsammans ett år när de bestämde sig för att flytta ihop. Då bodde Viktor i andra hand i en kompis lägenhet. När kontraktet avslutades var det ett mer naturligt steg för paret att flytta ihop än att Viktor skulle leta efter en ny lägenhet på egen hand.

– Då flyttade jag in hos Filippa. Hennes lägenhet var redan möblerad då hon hade bott där några år så jag skänkte helt enkelt bort säng och andra möbler, det som inte hade så stort personligt värde. Jag valde ut de ägodelar som verkligen kändes viktiga att ha med sig, säger Viktor.

Till en början var det inte helt lätt att känna sig hemma, då det var Filippas lägenhet med hennes val av inredning och färger. Men eftersom de i princip ändå sov ihop varje natt vägde det upp att nu ha alla sina saker på samma plats och inte behöva åka mellan två lägenheter. Det nyblivna samboskapet bidrog även till att de upptäckte varandras vanor och rutiner på ett nytt sätt.

– Saker som jag själv inte bryr mig om var viktigt för henne, som att bädda sängen varje dag. Hon fick istället anpassa sig efter att jag vill laga riktig mat varje dag och inte köpa hämtmat.

Efter ett år tillsammans, i Filippas andrahandslägenhet, var det dags för paret att ta nästa steg – nämligen att köpa en bostadsrätt tillsammans.

– När vi flyttade ihop tänkte vi inte ”nu testar vi” utan vi visste att vi ville bo tillsammans från början.
Vi båda kände att det funkade väldigt bra och då var det självklart att vi sen köpte boende ihop.

Då var det dags att skapa ett nytt, gemensamt hem tillsammans.

– Vi köpte mycket nytt när vi köpte lägenhet ihop. Det blev som en nystart då vi bytte ut våra tidigare möbler. Då blev det enklare att komma överens om hur vi faktiskt ville ha det och det var lätt att kompromissa.

5 tips till dig som vill provbo! 

 1. Respektera varandras vanor och rutiner
  Det kan vara en utmaning att flytta ihop med någon vars invanda rutiner skiljer sig från dina. Glöm inte att respektera att ni är olika – och att inget behöver vara mer rätt eller fel.

 2. Provbo innan ni köper boende tillsammans 
  Då känner ni er mer trygga med att ni faktiskt kan bo tillsammans och funkar ihop som sambos.

 3. Låt gemensam stil växa fram 
  Två personer som går in i ett samboskap har ofta egna uppfattningar om hur de helst inreder sitt hem. I början kan det krocka, så stress inte fram hur ni vill ha det ihop – låt det växa fram.

 4. Se varandras olika sidor
  Att flytta ihop innebär att ni får se fler sidor av varandra, både bra och sämre. Se det som något positivt att ni kommer närmare varandra och att det tar relationen till en ny nivå.

 5. Glöm inte bort att dejta
  När ni bor tillsammans behöver ni inte anstränga er för att ses, det sker naturligt. Det som däremot kanske inte sker lika naturligt som sambos är att ta sig utanför lägenheten för att fortsätta dejta på det sätt man ofta gör när man inte bor ihop.

Låt posten följa med till ditt tillfälliga boende
Ska du och din parter testa på att bo tillsammans? Se till att din post följer med i flytten! Med Tillfällig eftersändning kan du eftersända posten till din tillfälliga adress i upp till sex månader.
Beställ Tillfällig eftersandning