Adressändring

Låt posten följa med till ditt tillfälliga boende

Drömmen om lantställe: 5 tips när du letar efter sommarboende

Drömmer du om ett lantställe? Din alldeles egna fristad där du kan ta det lugnt, pyssla med huset och läsa en bok i trädgården? Vi listar det du behöver tänka på innan du slår till på ett sommarboende.

Att köpa lantställe är en stor affär och så även ett stort beslut. Många har en idyllisk bild framför sig när det kommer till att ha sin egen fristad under sommaren. Men vägen dit kan vara lång och det finns en hel del att tänka på.

Hanna och Marcus Wenndal köpte sin stuga för fem år sedan och åker nu dit så ofta de kan. När de blev nya ägare var boendet inte i lika modernt skick som det är nu. Och renoveringarna har fortsatt – i den takt de själva föredrar.  

– Något projekt brukar vi komma överens om att vi ska ha varje år, men det är allt. Målet är att det ska kännas roligt, att det ger något. För det är så mycket annat man ska göra ändå med alla måltider som ska planeras och göras, säger Hanna.

 Däremot har paret ständigt drömmar och planer när det kommer till vad som kan förändras och förbättras med lantstället.

– Jag har lite svårt att se att det någonsin kommer bli helt klart. Det kommer alltid finnas något litet projekt att syssla med. Vi har inte ont om tankar eller visioner, snarare tvärtom: det svåra är att välja vilka man vill göra och när, säger Marcus.

5 tips innan du köper lantställe!

  1. Avstånd till hemmet
    Hur långt är ni beredda att åka för att komma till lantstället? Ser ni framför er att ni kan komma dit under helgerna eller är det en plats ni vill tillbringa färre, men längre, perioder på? 
  2. Renoveringsbehov eller inte
    Många har en dröm om att få skapa sitt alldeles egna ställe och renovera från grunden. Det tar däremot tid och kan bli kostsamt. Fundera därför över hur mycket du faktiskt kommer orka fixa efter att du blivit den nya ägaren.
  3. Året runt eller på sommaren?
    Vill du kunna besöka lantstället även när det inte är sommar och varmt är det viktigt att försäkra sig om att det är rustat för det (eller om ni är redo att renovera). I vissa sommarstugeområden kan vattnet även stängas av på vintern.
  4. Kontrollera omgivningen
    Vad finns det för planer vad gäller området där lantstället ligger? Kommer det slås upp en camping precis bredvid eller är kommunen på väg att bygga nya vägar som kan förändra den lugna idyllen? Om ni tror att ni själva är intresserade av att bygga ut är det viktigt att kontrollera med Byggnadsnämnden om ni har bygglov.
  5. Titta på många olika alternativ – och provbo
    Om du aldrig haft lantställe tidigare kan du försäkra dig om att det är rätt beslut genom att hyra ett ställe som liknar det du tänkt dig under en månad. Titta också på många olika alternativ innan du slår till. Du kommer garanterat upptäcka vad du är ute efter, och inte vill ha, genom att se olika typer av lantställen. 
Låt posten följa med till ditt tillfälliga boende
Drömmer ni om ett lantställe där ni kan varva ner och umgås med familjen? Om ni bor er i stugan i minst två veckor och upp till sex månader ser vår tjänst Tillfällig eftersändning till att ni får posten direkt till ert sommarställe.
Beställ Tillfällig eftersändning